A néhai költő születésnapja alkalmából barátai, tisztelői hajtottak fejet a Deák téri emléktáblájánál

facebook megosztás

Május 4-én lenne 75 esztendős Nagy Gáspár. A Kossuth- és József Attila-díjas költő ezer szállal kötődik Nagykanizsához – tisztelői, egykori évfolyamtársai és barátai koszorúzták meg ma, születésnapja alkalmából a Deák téren található emléktábláját.

Nagy Gáspár 1949-ben született egy kis faluban, Bérbaltaváron. Költői munkássága mellett sokan nem tudják, pontosan milyen módon kötődik a városhoz, milyen részvétele volt az itteni társadalmi, kulturális életben – mondta Nagy Gáspár emléktáblájánál Papp Ferenc, a néhai költő barátja, évfolyamtársa.

koszorúzás

- A mögöttem lévő ház, ami látható, itt élt a nagynénje. És hatéves korától, tehát gyermekkorától kezdve itt töltötte a nyarakat. Neki – mint ahogy nekem többször elmondta – nagy élmény volt Nagykanizsa. Számára egy nagyváros volt, és valóban, a ’60-as, ’70-es években már föléledt Nagykanizsa abból az ’50-es évekre jellemző szunnyadásból, hogy megindult a fejlődés – fogalmazott Papp Ferenc. 

Az igazi szakmai kapcsolatfelvétel költészeti szempontból a ’80-as évek második felében történt, emlékezett vissza Papp Ferenc. Nagy Gáspár akkor már országosan híres, érett költőnek számított, publikációi, kötetei jelentek meg. Nagykanizsán író-olvasó találkozókat rendeztek vele a Hevesi Művelődési Házban, de szellemiségét a mai napig őrzi a nevével fémjelzett versmondó verseny és a Kanizsa- Vár (Vissza) című kisregénye, amely irodalmi emléket állít az itteni időknek.

koszorúzás

- Ebben megelevenedik a város, azok a jellegzetes kanizsai közterek, épületek, utcák, - például a Szomolányi utca, a Felsőtemplom és környéke, a fasor, aztán a Centrál és környéke. Na és a városi strand, ami az akkori ifjúságnak egy nagyon fontos találkozási pontja is volt egyben – mondta el Papp Ferenc. 

A Kanizsa- Vár (Vissza) című kötet második kiadása is az utolsó példányig elfogyott. Papp Ferenc a megemlékezésen reményét fejezte ki, hogy a városvezetés a jövőben ismét megjelenteti a könyvet, hiszen így a fiatal generáció is könnyebben megismerhetné Nagy Gáspár munkásságát és nagykanizsai kötődését.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.