Szűzpecsenye Szakma Sztár módra
Megnyerte az országos Szakma Sztár Fesztivált Szőllősi Dániel. A Thúry-Technikum végzős szakácstanulója remekül teljesített a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. A januári írásbeli után az ország 10 legjobb diákja mérte össze a tudását a válogatón, majd Dani a döntőben öt szakács közül lett a legjobb. Most a válogató versenyen főzőtt főétel receptjét megosztjuk olvasóinkkal is.
Öt adag hozzávalói:
0,8 kg sertésszűzpecsenye, 1 csomó snidling és petrezselyemzöld, 0,15 kg liszt, só, 0,25 kg túró, 6 db tojás, bors, 0,25 kg sárgarépa, 0,25 kg panko morzsa, 1 l étolaj, 0,25 kg cukkini, dijoni mustár, 0,75 kg burgonya, 0,25 l tej, 0,1 l olívaolaj, 0,15 dkg vaj, 0,25 kg lilahagyma, szerecsendió, fokhagyma.
Elkészítése:
A szűzpecsenyéket megmossuk, leszárítjuk, majd parírozzuk. Ezután a húst hosszanti irányban felszúrjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Töltelékként a túrót áttörjük sózzuk, borsozzuk, tisztított, finomra vágott snidlinggel, petrezselyemzölddel hintjük, tojássárgáját keverünk hozzá, továbbá mustárt és zúzott fokhagymát.
A tölteléket nyomózsákkal a felszúrt húsba töltjük, a szűzpecsenyét folpackkal formázzuk és rational sütőben 95°C-on, 25 percig hőkezeljük, majd a folpackból kibontjuk és papírtörlővel szárazra töröljük.
A roládokat lisztbe, felvert tojásba, végül panko morzsába forgatjuk, tálalásra frissen, fritőzben aranybarnára sütjük, majd adagszámnak megfelelően daraboljuk.
A fűszerestúróval töltött szűzpecsenyéhez Dani köretként burgonyapürét és sült zöldségeket tálalt.
Elkészítése:
A burgonyapüréhez a tisztított burgonyákat feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, majd vajjal, szerecsendióval, tejjel elkeverjük, utóízesítjük.
A sült zöldségkörethez a megtisztított sárgarépából és a cukkíniből szalagokat készítünk, a megtisztított cikkekre vágott lilahagymát vajon megpároljuk, végül sóval, borssal, sárgarépadarabokkal, majd cukkínidarabokkal roppanósra pirítjuk.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 2-ai számában.)