Felhasználó: Jelszó:
Regisztráció
 
 
KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK KAPCSOLAT
HÍREK Ajánl Nyomtat Megosztás
Kezdőlap - Hírek - Közélet
2013-10-23 17:34 - Nagykanizsa
Megemlékezések a forradalom ünnepén
Műsorral, koszorúzással adóztak a hősök emlékének.

Az ideihez hasonlóan 57 évvel ezelőtt is szép őszi reggelre ébredtek a magyarok október 23-án. Az országra ugyanakkor forrongó, de egyben vészjósló sötétség ereszkedett az esti órákban, melynek eseményei örökre beírták magukat a történelemkönyvekbe.
Országszerte, így városunkban is ünnepi műsorral adóztak az 1956-os forradalom, s annak hősei emléke előtt.

A Nagykanizsai Fúvószenekar indulói alatt már gyülekeztek az ünneplők a Deák téren, ahol a Kanizsa Lovasklub Hagyományőrző Huszárjainak, a Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága vitézeinek, valamint a Thúry Baranta Közösség tagjainak közreműködésével felvonták a Himnusz dallamára a magyar címerrel díszített zászlót.

A megemlékezés résztvevői ezt követően átsétáltak az '56-os Emlékkertbe, ahol először Taubert László 2006-ban állított alkotásánál, a Hősök emlékművénél helyezett el koszorút az Országos '56-os Szövetség Nagykanizsai Szervezete, az önkormányzat, s a város további egyesületei, pártjai, közösségei és szervezetei.
A koszorúzás Orbán Nándor nemzetőr-parancsnok emléktáblájánál folytatódott, majd annál a kopjafánál, melyet 1989. október 23-án állítottak – akkor, amikor először lehetett szabadon emlékezni, s ünnepelni '56 hőseit.

A városi ünnepség következő programjának a Hevesi Sándor Művelődési Központ adott otthont.
Márai Sándor emigrációja előtti utolsó, búcsúzó szavait idézte ünnepi beszédében Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő:

"Százezrek válhattak el egymástól valahogy így az elmúlt száz-egynehány esztendőben Magyarországon. Akár 1890-ben, 1920-ban, 1945-ben vagy 1956 telén. Ahogy az idézet is mondja, az egyik magyar elmegy, s bocsánatot kér a másiktól ezért. A másik magyar itthon marad, például 1956-ban, Nagykanizsán, és ezért kér bocsánatot az elmenőtől. A két magyar beszélgetésében benne van az egész XX. század. De 1956 nem a búcsúzással kezdődött, hanem az összefogással, a függetlenségért vívott nemes harccal és azzal a reménnyel, hogy a sötét diktatúra megváltoztatható." - fogalmazott a polgármester.

Fiatalok és idősek, munkások és értelmiségiek együtt vonultak az utcára, hogy szembe szálljanak a szovjet megszállással, hogy Magyarország magyar ország legyen.

„Harcuk, az '56-os hősök harca nem volt eredménytelen. Bár hosszú küzdelem áll mögöttünk, olyan, amelyről évtizedekig azt hittük, elbukott, de végül, 34 év múltán, amikor megszűnt a szovjet hódoltság és Magyarország újjászületett, beteljesedett Márai Sándor versének jóslata: Angyal, vidd meg a hírt az égből: mindig új élet lesz a vérből.
Már nemcsak az 1956-os forradalomra való emlékezés jogát szereztük vissza: megerősödtünk testben és lélekben is. S mind több magyar hiszi, hogy az összefogásban, egymás megbecsülésében óriási erő van. A legtöbben ma már építkezni akarunk, mert közös munkánk, áldozatvállalásunk eredményeképp ennek jött el az ideje. Ma megvalósíthatjuk 1956-os hőseink vágyait.” - vélekedett Cseresnyés Péter.

A polgármester emlékbeszédét követően a Zrínyi Miklós – Bolyai János Általános Iskola Bolyai Tagintézményének hetedikes-nyolcadikos diákjai mutatták be ünnepi műsorukat.
A "Nagyon fáj" címre keresztelt előadást, melyet dr. Kuponé Gasztonyi Edit állított össze, előző nap, kedden, az iskolai ünnepség részeként is bemutatták a fiatalok, akik az 57 évvel ezelőtti pesti diákok bőrébe bújva elevenítették fel a lázadás hevületét, a forradalom kitörésének pillanatait.
A jövő és a béke reménye ott dobog minden gyermek szívében – fogalmazódott meg az előadás üzenetében, melynek végén a szereplők arra kérték iskolás társaikat, őrizzék meg gondolataikban '56 névtelen hőseit és minden áldozatát.

A Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Zsigmondy-Széchenyi Székhelyintézményében szintén megemlékeztek egyik, a Nagykanizsán játszódó események alakjáról.
Ungor Károlyról, néhai zsigmondys diákról Bene Csaba főigazgató szólt. 2006-ban egy kutatás során kiderült: a nagykanizsai, volt ÁVH-épület előtti tüntetés alkalmával, mikor a karhatalom gépfegyverrel lőtt az emberekre, a sérültek közt volt Ungor Károly, második osztályos szobafestő ipari tanuló.

„Haslövést kapott, és ennek következtében november elsején elhunyt. A névtelen hősöknek a kopjafa állít emléket, de akiket névvel tudunk azonosítani, ha nem is hősként, de áldozatként előttük fejet hajtani, s így emlékezni '56-ra: azt meg kell tenni. Ezért hoztuk létre ezt az emlékhelyet itt." - fogalmazott Bene Csaba.

A megemlékezés résztvevői a kegyelet koszorúit, virágait helyezték el Ungor Károly emléktáblájánál. Az iskolai ünnepség a diákok zenés-irodalmi műsorával folytatódott.

A Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda gimnazistái szintén fejet hajtottak a szabadság harcosai előtt az '56-os emlékkertben. Felidézték a kanizsai történéseket: kezdve az Erzsébet téri szobordöntéstől, a tüntetés véres megtorlásán át, Skerlák Józsefné haláláig. A hősök emlékműve az 1956-os forradalomban félbetört életek fájdalmas szimbóluma, a diákok – műsorukban az áldozatokat idézték meg, keltették életre. A piarista tanulók gondolataiknak nemcsak puszta szóval, hanem zenével is hangot adtak: Farkas Tibor játékának kíséretében gitár- és énekszóra helyezték el koszorújukat, mécsesüket, s a forradalom jelképét, a lyukas zászlót az emlékműnél.

A város oktatási intézményei mellett kedden a településrészeken is tartottak megemlékezést, így Miklósfán, ahol az ünnepi program a Mindenki Házában kezdődött el. A közművelődési és Városszépítő Egyesület nevében Dömötörfy Sándor köszöntötte a megjelenteket, majd a Miklósfai Általános Iskola Irodalmi Színpadának tagjai vették birtokba a színpadot.
A helyi diákok szintén a 23-ai eseményekből villantottak fel pillanatképeket, de az előzményekre is kitértek, hisz azok gyújtották meg az ellenállás szikráit, s lobbantották lángra a forradalmat.
1945-ben az ország azt hitte, a Szovjet Köztársaság elhozta számára a német béklyóktól való szabadulást, de ezért nagy árat kellett fizetni: testet, lelket egyaránt nyomorító időszak következett, mely október közepén tízezrek tüntetésébe torkollott.

A miklósfai gyerekek előadását követően a Mindenki Háza előtt lovas huszárok várták az ünneplőket. A barantások vezetésével a Hősök terére vonultak át, ahol Dénes Sándor alpolgármester mondott ünnepi beszédet, melyben a forradalmi események miklósfai szemtanúinak visszaemlékezéseiből idézett.

„Nagykanizsán és a város környéki falvakban is utcai demonstrációk kezdődtek. A szovjet mintára működtetett, tanács-rendszerű közigazgatást helyi ellenőrzés alá vonó nemzeti bizottságok az október 23-át követő napokban alakultak meg. Miklósfa utcáin hazafias beszédek, lelkesítő szavalatok kíséretében kinyilvánították a magyarság, a magyar nemzet függetlenségére vonatkozó akaratukat, és a bolsevik-kommunista diktatúrával való szembefordulásukat.” - hangzott el Dénes Sándor beszédében.

Közel 400 fős tiltakozó menet rótta a városrész utcáit, hogy a Deák téren csatlakozzanak a kanizsai tüntetőkhöz. Az események az egész települést lázban tartották, 7 év feletti gyermekeket épp úgy látni lehetett a négyes-ötös sorokban, mint fiatal lányokat, asszonyokat.
Szintén a helyi hősöknek állít emléket az a kopjafa, melyet közadakozásból emeltek az '56-os emlékünnepség alkalmával. A mintegy hatvan adományozó jóvoltából egy padot is elhelyeztek az emlékmű közelében, ahol nemcsak a múltról, de a jövőről is lehet elmélkedni.
A kopjafát Dénes Sándor és Dömötörfy Sándor leplezte le, majd Bojtor Róbert plébános szentelte meg. Az ünnepi pillanatokat Horváth István, Radnóti díjas versmondó szavalása tette még emelkedettebbé.
A miklósfai ünnepséget koszorúzás zárta.

Kedden és szerdán városszerte megemlékeztek az 57 évvel ezelőtti forradalom előzményeiről, az összecsapásokról, s a megtorlásról. Október 23-án, a városi ünnepséget – a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is a Kórház-kápolnától induló, s a Deák térig tartó fáklyás séta tette teljessé.

GALÉRIA
További hírek
Nagykanizsa október 23-án
2014-10-23 18:21 - Nagykanizsa
Térzenével, koszorúzással, ünnepi műsorral emlékeztek Nagykanizsán az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és..
Ungor Károlyra emlékeztek
2014-10-23 18:18 - Nagykanizsa
Díjkiosztó és ünnepi műsor a Bolyaiban
2014-10-23 18:10 - Nagykanizsa
Hétvégi sportajánló
2014-10-22 17:31 - Nagykanizsa
Asztalitenisz
2014-10-22 17:28 - Nagykanizsa
A Sörgyár NB II-es férfi csapata négy győzelemmel és egy döntetlennel a csoport élén áll. A nők jelenleg a tabella élén..
Mentsük meg a Földet!
2014-10-22 17:26 - Nagykanizsa
A szervezők célja az volt, hogy könnyed, humoros formában hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra és a környezetkímélő..
MŰSOR
06:30 Rendkívüli történelemóra 1956-ról a Batthyány Gimnáziumban
07:15 Balasport
07:45 Közelkép – Harkány László
08:10 Lapozó
12:00 Jelkép - Baptista gyülekezet
12:10 Lapozó
18:00 Anno
18:30 Kanizsai Vadmacskák SE – Tatabányai KC női NB I-es amatőr női kosárlabda mérkőzés közvetítése felvételrő..
19:45 Bencze show, vendég a Dolly Roll 1. rész
20:05 A Muraköz megszállása és elszakítása az I. világháború idején, Paksy Zoltán főlevéltáros előadása
20:30 Lapozó
KANIZSATV INFORMÁCIÓK
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050
Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv:
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Telefonszám: (+36 1 457 7100)
Web: www.nmhh.hu
Munkatársaink
Közérdekű adatok
Impresszum
Médiaajánlat
KANIZSATV PARTNEREK