+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Egyre jobbak a térség borai
2019. szeptember 16. hétfő 15:15
Egyre jobbak a térség borai
A pénteki minősítésen 10, javarészt zalai borház versengett a fesztivál bora címért, melyet fehér, vörös és rozé kategóriában külön-külön ítélt oda a zsűri.
Nagykanizsa

Egyre jobb borokkal érkeznek a termelők a bor- és dödöllefesztiválra. A pénteki minősítésen 10, javarészt zalai borház versengett a fesztivál bora címért, melyet fehér, vörös és rozé kategóriában külön-külön ítélt oda a zsűri. 

A Kanizsa környéki borházak kínálata már pénteken, a fesztivál első napján elérhető volt. A termelők szerint növényvédelmi szempontból nehéz év mögött áll a borászat, de mindenki a kínálata legjavával érkezett a rendezvényre. – A rozé a sláger. Tudomásul kell venni, meg is értem. Úgy fröccsben, mint tisztán, jól lehűtve 12 fokra. Nagyon finom, én is szeretem. Aztán a rizling fajtákat szeretik nagyon, olaszrizling, rajnai, aztán nekünk van egy cuvée-nk, rajnai-olasz házasításból. Szeretik, tényleg, jó, kelendő bor – mondta Németh Jószef borász.

A Nagykanizsa környéki borokat Németh József mellett Kápolnás Zoltán is képviselte, aki a tavaly a város bora címet is elnyerte. – Az a tapasztalatunk, hogy az idén kifogytak a tartályaink. Akár sajnálni is lehet, mert nagyon gyenge szüretek előtt állunk. A förhénci hegyünket három alkalommal is megverte a jég, úgyhogy terméskiesésünk van, így nyilván a bor mennyisége is sokkal kevesebb lesz – árulta el Kápolnás Zoltán, a Kápolnás Borbirtok borásza. A zsűri péntek délután járta végig az idei Bor- és Dödölle Fesztivál borházait.

A szakemberek szerint évről évre egyre nívósabb, kiváló minőségű zalai nedűk vannak jelen a fesztiválon. – Egy elég bonyolult évjárat volt a ’18-as, hiszen még a ’18-as borok vannak a poharakban, illetve az érlelt boroknál korábbi évjáratok. Nem volt egyszerű a szüret, mert elég meleg volt a ’18-as ősz, és nagyon oda kellett figyelni a fajták szüreti időpontjára. Illetve tudatosan azt kellett a termelőknek eldönteni, hogy milyen szőlőből, milyen tételekből, milyen piaci szegmenst szeretnének megcélozni, illetve milyen borok készüljenek – hangsúlyozta Wolf Sándor zsűritag.

A 16. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválon három kategóriában díjazták a borházak által kínált nedűket. A fesztivál fehérbora címet a Kányaváry Borbirtok 18-as évjáratú zalai sárgamuskotálya kapta. A rozé kategóriában a Cézár Vinery zalai cabernet sauvignonját díjazták, a vörösek versenyéből pedig Ősi Gábor Pincészete került ki győztesen. – Minden évben eddig ezüstérmeket kaptunk, mert igaz, hogy 13-as évjárat, de még nyers a bor és nagyon sok idő kellett, hogy bearanyozódjon. Idén viszont már egyre több aranyérmet hoztunk el vele. Most meg megkaptuk a fesztivál vörösbora díjat – nyilatkozta  Ősi Gábor, az Ősi Gábor Pincészet borásza.

A Kányaváry Borbirtok Aranyvessző fantázianevet viselő bora elsősorban a nőknek készült. Szabadics Zoltán pedig nagyon örül, hogy borait egyre többször ismerik el. – Ez a kollégáim érdeme, akik metszik a szőlőt, akik permetezik, gondozzák, szeretik és ápolják. Ez a sok-sok díj, amit sikerült ebben az évben is elnyernünk, ez mind az ő munkájukat dicséri. Mi, tulajdonosok – a feleségemmel együtt – pedig örülünk és büszkék vagyunk rájuk. Egy kicsit visszaigazolás is, hogyha megfelelő energiát és anyagi eszközt teszünk bele, és megfelelő technológiával készítjük a borokat, akkor igen is a közízlést el lehet találni – mondta el  Szabadics Zoltán, a Kányaváry Borbirtok tulajdonosa.

Az ítészek a borházakat is minősítették, mely során kettő arany-, hét ezüst- és egy bronzérem született. A díjazott borokat pedig bárki megkóstolhatta a fesztivál ideje alatt.

Galéria
további friss hírek
13
okt.
18:54
1
Nagykanizsa
Újabb cég fejlődik az ipari parkban
13
okt.
13:13
1
Nagykanizsa
Röntgen Kanizsa Kupa
12
okt.
15:14
1
Nagykanizsa
Kanizsai Vadmacskák SE – ELTE Fortis 87–65
11
okt.
20:00
1
Nagykanizsa
Átadták kibővített térfigyelő kamerahálózatot Nagykanizsán
11
okt.
20:00
1
Nagykanizsa
Gálaesttel nyitották meg az Idősek Hetét
11
okt.
16:32
2
Nagykanizsa
A Viridis Pannonia Kft. városszerte a társasházi hulladék gyűjtésére használatos, 770 és 1100 literes tartályokat tisztítja a jövő hét elején.
11
okt.
16:19
4
Nagykanizsa
Az akciót a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület szervezte a Vöröskereszttel és a bibliotékával együttműködve.
Az akciót a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület szervezte a Vöröskereszttel és a bibliotékával együttműködve. A rendszeresen segítő donorok mellett hét új véradó is érkezett tegnap a könyvtárba.  Az..tovább olvasom
11
okt.
16:16
5
Nagykanizsa
Vasárnaptól forgalomkorlátozás lesz érvényben.
Megkezdődik a Múzeum tér felújítása – vasárnaptól forgalomkorlátozás lesz érvényben. A Területi Infrastrukturális Fejlesztések projekt keretében tovább folytatódnak az..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2019.10.11

A BIZTONSÁGÉRT – átadták a város kibővített térfigyelő kamerarendszerét, már 129 ponton működik a legmodernebb technika 

MEGFELELŐ KÖRÜLMÉNYEK – felavatták a Teleki utcai idősek otthona új részlegét, így a demenciával küzdők gondozása Kanizsán is biztosított 

IDŐTÁLLÓ ÉS GYERMEKBARÁT – birtokba vették a legkisebbek a Pipitér-óvoda gumiburkolatú biciklipályáját

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu