Fürjekkel gazdálkodik egy fiatal pár Szepetneken. Egyre népszerűbb környékünkön is a gazdálkodás és az ehhez kapcsolódó háztáji állattartás. Kanizsa mellett a fiatalok egy éve kezdték a madarak tenyésztését és tojásaik értékesítését.
A fürjtenyésztés ötletét Ausztriából hozták haza magukkal a fiatalok, hiszen mindketten a vendéglátásban dolgoztak a szomszédos országban. A pár itthon 23 fürjjel kezdte meg vállalkozását, mára ez a szám kétszázra nőtt.
– Étlapon volt nekünk fürj és utána néztem, hogy mégis mi ez. Rájöttem, hogy a tojása sokkal értékesebb és könnyebben előállítható, mint a hús és nagyobb a kereslet is rá Ausztriában. Ezután elkezdtem utána nézni, hogy itt Magyarországon hogyan tenyészthető – mondta el Jáni Richárd.
Richárd párja, Marianna gondozza a madarakat, de mindenben segítenek egymásnak. A tojásokat nem csak nyersen árulják, hanem különböző módon feldolgozzák, amelyeket aztán a termelői piacokon is értékesítenek.
– Főtt-füstölt fürjtojást, tésztát is készítettünk régeben, lilahagymalekváros tojást is, és nyersen is adjuk – árulta el Kovács Marianna.
Az ifjú gazdák a parányi szárnyasokat teljesen gyógyszermentesen etetik és tiszta tápot adnak nekik. Céljuk egy egészséges állomány gondozása és gyarapítása.
adás
magazin
híradó