Egyre inkább népbetegség a pollenallergia

facebook megosztás

A felmelegedő időjárással erősödik a növények pollenszórása, amely egyre több embernél vált ki allergiás reakciókat. A szakemberek szerint évről évre egyre magasabb lesz azoknak az aránya, akik ilyen jellegű betegséggel küzdenek a tavaszi-nyári időszakban.

A tavaszi időszakban a növények virágporai allergénként viselkednek és a belégzésük idézi elő az allergiát – mondta el stábunknak Puskás Tamás. A háziorvos kiemelte, ilyenkor a tünetek között tüsszögés, szemviszketés és orrdugulás is szerepel, de az allergiások fejfájással és alvászavarral is küzdenek..

- Magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt. Nyaralás esetén érdemes olyan környezetet választani, ami pollenben kevésbé gazdag, például tengerpartot vagy hegyvidékeket. Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás, miután a pollenek a hajban megtapadva egész nap, de éjszaka a párnára kerülve is irritálhatják a bőrt és a nyálkahártyát. Az öltözködésre is érdemes odafigyelni, részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült ruhanemüket. A műszálak irritálhatnak – mondta el Puskás Tamás háziorvos.

pollen

Kutatások szerint Magyarországon mintegy 3 millió ember allergiás ember él jelenleg, és mintegy 50 százalékuk a pollenre érzékeny. Lukács Mária, gyógyszertárvezető szerint az idő melegedésével egyre inkább megnő az allergiagyógyszerek, a pezsgőtabletták és a kalciumtartalmú készítmények iránti kereslet. Az előrejelzések alapján azonban a pollenallergia egyre inkább népbetegséggé válik.

- Sajnos újszülöttkortól kezdve jelentősen emelkedik az allergiás csecsemőknek, illetve kisgyermekeknek a száma. Olvastam olyan tanulmányokat, ami azt vetíti előre, hogy néhány éven belül a lakosságnak a 80 százaléka valamilyen allergiával fog küzdeni – tudtuk meg Lukács Máriától, a Zala Vármegyei Gyógyszerészeti Kamara elnökétől. 

Puskás Tamás hozzátette, az időjárás miatt a pollenszezon akár szeptember-októberig is elhúzódhat.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.